Reportage

REPORTAGE 2023

Guideutbildningen 2022-23 på bussutflykt, här vid Gnisvärds kapell blev det fikapaus!

REPORTAGE 2022


80-årsdag!

Hipp Hipp Hurra för Nils-Gunnar som firade 80 år på årets näst sista dag med öppet hus för alla som han känner! Naturligtvis var guideföreningen där och grattade, genom Annabritta von Schulman och Lotta Bogaeus. På bilden ser ni Lotta och Nils-Gunnar.

Vem var Anna Dubbe?

 

Ett tjugotal av guideföreningens medlemmar samlades i Tjelvarkyrkan den 24 november för att lyssna till vår Länsteaterchef Thomas Sundström som delade med sig av sin gedigna kunskap om familjen Dubbe.

Vi fick ett medryckande och innehållsrikt föredrag innehållande många spännande detaljer om Anna Dubbes öde. Dessutom fick vi smakprov på musiken som komponerades av Thomas inför föreställningen ”Anna och Jacob Dubbe” som gavs på Länsteatern år 2019.

Här nedan ser vi Thomas i sång- och berättartagen.

Text och foto: Siv Olofsson

Ryska Kyrkan

Två visningar bjöds medlemmarna in till i november. Första dagen med Lars Kruthof och den andra på engelska med Kathy Gow Sjöblom. Tänk att vi har förhållandevis så mycket kvar i grunden av en medeltida Rysk kyrka under restaurangen där många av oss ätit middag! Tack från oss som var med och från styrelsen till både Lars och Kathy för att ni återigen delade med er av er fantastiska kunskapsbank!

1 november - Gotlandskungen

Vår medlem Jan Luthman höll ett föredrag och visade bilder om ”Gotlandskungen”

Carl E Ekman den 1 november. Ett tjugotal medlemmar närvarade och lät sig föras

med i berättelsen om hans liv. Vi möttes i kvarterslokalen ”Gurkan”. Marina fixade fikat,

Pelle var värd.”

Höstutflykten

Gotlands Guideförenings höstutflykt med 44 medlemmar åkte norrut, en solig söndag den 9:e oktober.


När vi hade samlats på bussen började dramatiken. Dagens ledare Siv Olofsson och Marina Guldström beordrade oss att kliva av bussen. Vår busschaufför mådde inte bra och fick åka direkt med ambulans till lasarettet.

Det framkom att långvarigt överarbete hade orsakat en stressreaktion. Lyckligtvis blev han hemskickad efter några timmars vila, till allas lättnad. Trots sitt tillstånd, ordnade han en ersättningsbuss. Otroligt bra gjort, och stort tack.


Första besöket var Väskinde kyrka där pedagogen Görel Robsarve Malmros tog emot oss. De flesta av oss visar gotländska kyrkor i vår guidning. Kyrkorna är en viktig del i vår historia och är mycket uppskattade. Väskinde är rik på väggmålningar och har en ovanlig gravsten gjord av Caroline Benedicks Bruce. Erfarna guider kan prata länge om sådana föremål som triumfbågens krucifix eller andra små detaljer. Vi andra har alltid mycket att lära oss, för att på ett inlevelserikt sätt kunna  berätta om kyrkorna för besökarna.


De tyska gästerna är väl insatta i olika religiösa föremål, i motsats till amerikanerna som är mer imponerade av att se byggnader som är 800 år gamla.

Jan Andersson och Hanne Ödin visade oss några av paret Bruces olika målningar. Jan berättade om deras besök till Frankrike och familjens utveckling där till den impressionistiska konstformen. Med anledning av vår försenade start hade vi alltför litet tid att absorbera alla intryck om familjen Bruce och deras hem.


Lunch väntade på oss i en för många okänd restaurang, i en undangömd ladugård i Stenkyrka. ”Ett Litet Créperi” lagar utsökta galetter. Efter lunchen visade DavidDavidsson, från Gotlands Försvarsmuseum, flyg- och marindelen av muséet. Återigen en fascinerade berättelse men allt för kort tid att titta på de samlade militära objekten.


Efter en mycket stimulerande dag är vi nu ännu mer laddade att visa våra besökare mera av vad ön har att erbjuda.

Nick Nancholas

Vi firar - Hedersmedlemmen Wiveka fyller 90 år!

Ett bidrag betalades in från alla medlemmar i Gotlands Guidförening till den önskade bänken som står så fint i Botaniska Trädgården i Visby nu!

Här kommer några bilder från den lärorika och trevliga utflykten till Eke, där Dan och hans arkeologielever gräver i historien.


En vårutflykt med kulturhistoria, lunch och närproducerade råvaror.


Lördag den 23 april 2022 fylldes en chartrad buss i Visby och vi begav oss söderut på Gotland.

Västergarn blev vårt första stopp där guiden Gunnar Bäck berättade om Paviken och Vikingatiden. Vi tittade på gräsklädda kullar som dolde en kastalruin och en kyrkoruin från 1100-talet samt besökte Västergarns kyrka.


Sedan åkte vi vidare till Sanda, Sanda stationshus och Gullinmuseet. Intressant kulturhistoria berättades av Gunvor, om vad som tidigare varit i stationshuset både under och efter järnvägen. Jazzmusiker Lars Gullins föräldrar arbetade i Sanda stationshus och Lars Gullin föddes där 1928. På baksidan av Sanda stationshus ligger dasset som är snyggt renoverat och väl värt ett besök.


Bussen körde mot Klintehamn och ett stopp på Warfsholm där vi avnjöt en god lunch. Vi passade även på att köpa hembakat till kaffet när värden Michael beskrev Warfsholms affärsidé, öppettider och att de föredrar att arbeta med gotländska råvaror.

Mätta åkte vi vidare till Stenhuse gård där Tomas mötte upp på gårdsplanen. Tomas berättade om Stenhuses verksamhet med odlingarna, samarbetet med leverantörerna, personal och att arbeta med vattenbrist. Intressant rundvandring i hallonplantagen och provsmakning av sparris direkt ur landen. Gårdsbutiken bjöd på nyskördat.


Sista stoppet var Tjuls järnvägsmuseum där initiativtagare från hembygdsföreningen berättade om levnadshistoria från järnvägsepokens början. Tjuls stationshus är byggt 1898 och visar, i ursprungligt skick, den miljö där stationsfolket levde och arbetade. Stationsfastigheten är kulturmärkt sedan 2021. Vi satt i vårsolen och tittade in i tågvagnar på räls innan bussen körde oss tillbaks till Visby med kulturpåfyllnad och glädje.

Tack GGF för en väldigt fint ordnad vårutflykt.

Text: Mia Larson

Foto: Lotta Bogaeus

Foto: Lotta Bogaeus

Foto: Marina Guldström

Foto: Lotta Bogaeus

Foto: Mia Larson

Foto: Mia Larson

Foto: Mia Larson

Visbyvandring med GGF

Gotlands Guideförening bjöd in till två vandringar i början av februari. Vår ciceron Lars Kruthof berättade som vanligt med inlevelse om människorna i medeltidens Visby. Det kyrkliga var ständigt närvarande i deras liv. Vi fick även lära oss om musiken, maten och kläderna under denna period. Turerna blev välbesökta trots varierande väder! Stort tack Lars!


På bilden ser vi Lars i berättartagen! Foto: Lotta Bogaeus

REPORTAGE 2021

Guideföreningens höstutflykt 2021 gick till Slite

Äntligen kunde Gotlands Guideförening ge sig ut på höstutflykt med buss igen!

Lördagen 13 november samlades ett trettiotal medlemmar på Östercentrum i Visby och äntrade Anderssons buss, det var Peter som körde.


Vi for mot Slite och Boge kors där dagens värd och ciceron Mait Juhlin mötte upp! Mait, VD för Slite utveckling, hade gjort ett fint program för dagen. Vi fick nu se Slite med lite nya friska ögon. Med hjälp av Gunnar Sillén och Bosse Persson gavs vi en fin överblick av Slite nu och förr. Lillugnsreiv, Lotsbacken, Minnesplatsen i hamnen, Slite Sjöfartsmuseum, Segelsällskapets Kajutan, Slite Industrimuseum besöktes och de blev fint presenterade.


Lunch åt vi på Solklint Catering i Cementa Arena, där fick vi en ljuvlig lax! Tack, Magnus Grund! Sedan besökte vi Slite kyrka där Olle Hammarberg mötte upp och visade kyrkan för oss. Tack, Olle! Därefter åkte vi till utsiktsplatsen vid brottet och beskådade den stora vattensamlingen, färden gick vidare över Närs mot Othem, vi svängde av mot Boge kyrka och avslutade i Boge kors. Utflyktsdeltagarna återkom sedan i skymningen till Visby efter en minnesvärd dagsutflykt.


För utflyktskommittéen, som bestod av Missan, Lotta och Pelle,

Pelle Karlsson

Bilder här nedan: Lena Karlsson

Dubbelklicka här för att lägga till din egen text.

Vårutflykt med Gotlands Guideförening

Den 29 maj besökte vi Gammelgarn, årets socken och blev guidade av en entusiastisk och kunnig Bengt Lingström. Han är själv från socknen och har fritidsboende där. Kyrkan har en av Gotlands finaste skulpturer på kapitälbanden i sydportalen. Ett framträdande motiv är Adam och Eva i Edens lustgård. Vi fick höra historier om den spektakulära renoveringen av en pelare i kyrkan. Den bär upp hela taket i långhuset. Taket stöttades under arbetet med långa trädstammar. Det var så riskfyllt att självaste Erik Olsson övade att åka kana ut genom stora sydportalen i fall att taket skull störta samman!


Vi gick också upp i kastalen som har nygjorda golv och trappor. Vid Gartarve fick vi höra många berättelser om ortsbor, slipskåror och om kvarnen som brann ner.


Från Sjaustru fiskeläge vandrade vi till Danbo, ett naturreservat. På platsen finns ett mindre raukparti och här börjar den fina sandstranden vid Grynge. Där intogs dagens medhavda lunch. Området köptes av greve Erik von Rosen på 1920-talet. Grevefamiljen tillbringade stor del av sina somrar där i ett tältläger. De hade en lägerplats lite ovanför raukarna i skogskanten. I en sjöbod finns en utställning som visar historien om familjens vistelse där. Området blev naturreservat 1957 enligt önskemål från Mary von Rosen.

Utflykten avslutades vid Skags gård i Östergarn. Där visade ordföranden för Nyhagen vatten och avlopp AB, Mårten Lindström, en avloppsreningsanläggning. Det renade vattnet samlas i dammar och används för bevattning av Skags odlingar av rotfrukter. Tidigare släpptes vattnet ut i havet, men nu har ett kretslopp anlagts. Han berättade också om vattenrening och framtidsprojekt med flytande solpaneler i dammarna.

En spännande och intressant utflykt kunde så avslutas.

Kjell Larsson


Nedan ser vi några bilder från Gammelgarnsutflykten, av Carin Donnér.

En liten utflykt till Sproge med omnejd. 

 

Hånnlamb, Anna-Kajsa Hallgard och Braidfloar

 

Gotlands Guideförening bjöd in till en aktivitet. En idé från Nils-Gunnar Smith som till slut blev verklighet!

I mindre grupper for vi med våra bilar i små kolonner till de respektive besöksplatserna. På gården Snoder överröstade Björn Hjernquist lammen och svarade tålmodigt på alla våra frågor. I en del av Bosarve Lövskog satt vi i ring och lyssnade på Sven-Eric Snoder som berättade om ängen i allmänhet och Solsänget och Anna-Kajsa Hallgards liv i synnerhet. Vid skeppssättningarna tog Nils-Gunnar emot tre grupper och berättade om gravarna vid Braidfloar. Det medhavda fikat intogs när kaffetörsten blev för stor.

Tack alla medverkande för en givande och mycket härlig eftermiddag i april!

Lotta Bogaeus


Här ser vi några av Björn Hjernqvists lamm, som gärna vill vara med på bild!


Reportage 2020


Höst i Guideföreningen!

Vi fick till några trevliga utomhusträffar.

Flera stadsvandringar blev det, med både Lars Bäckman och Janne Luthman, fulla av kunskaper som alltid!

Järnåldersbyn vid Höglundar i Stenkyrka, med Nils-Gunnar Smith blev både spännande, intressant och varm!

Och avslutningsvis, om S:t Olof, digerdöd och kyrkoruin i Botan med Wiveka Schwartz, mycket uppskattat!

Stort tack till er alla!


Läs mer om Höglundar i Stenkyrka>>>

Läs mer om Digerdöden>>>

Läs mer om Jokul Bårdsson>>>


En dag i Roma

Gotlands Guideförening bjöd in till en aktivitet dit 28 glada medlemmar anslöt. Vi började vid Roma klosterruin där Lars Kruthof på sitt livfulla sätt berättade om cisterciensermunkarnas liv där på medeltiden, och om de senaste utgrävningarna. Peter Doolk tog över och vi fick ta del av Roma Kungsgårds historia med länsherrar och livet under 1700- och 1800-talen.

 

Efter den informationen tog många av oss en kaffepaus innan vi skulle fortsätta till Svenskbygården nära Roma kyrka. Där blev vi mottagna av Peter Knutas som är vice ordförande i Svenskbybornas förening. Han berättade om hur hans förfäder anlände hit 1929. En del fortsatte till fastlandet och en del till och med till Kanada. Några ångrade sig och återvände till Ukraina. Efter denna spännande information delade vi upp oss i två grupper. Ena gruppen gick till kyrkan och tittade på klockstapeln som innehåller tre klockor som svenskbyborna hade med sig ifrån Ukraina. Vi tittade förstås in i kyrkan också. Den andra gruppen fick gå in i det lilla museet tillsammans med Peter. Efter en stund så bytte grupperna plats. Hela dagen var fylld av intressant information.

Stort tack till Lars, Peter D. och Peter K. för allt! Det är imponerande hur mycket kunskap som finns. Även ett tack till Marina som styrde upp det hela.

Lotta Bogaeus och Marie-Louise Andersson

Guideföreningen på promenad

Gotlands guideförening anlitade Lars Bäckman för att under flera sensommarkvällar (augusti och september 2020) guida oss genom staden Visbys gårdar, trädgårdar, utsiktsplatser och andra spännande miljöer. Under dryga två och en halv timme förde Lars oss i grupperna på en fascinerande resa genom tid och rum, han presenterade människor och händelser, byggnader och miljöer. Lars berättade historier, sagor och sanningar från Visbys senaste tusenåriga historia. Har Du inte gått med honom förut, så försök att finna ett tillfälle få gå med. Han har nycklar till platser Du annars svårligen kan få besöka. Alla kvällsturer utfördes med ett mindre antal deltagare som tog hänsyn och tillämpade de kloka rekommendationer som gäller oss alla i dessa ”Corona” - tider. Tack Lars!

Pelle Karlsson

Guideföreningen på Östra kyrkogården

Två ljuvliga försommarkvällar (nåja, en var något kall och dimmig) har guideföreningen tillbringat på Östra kyrkogården i Visby. I två mindre grupper vandrade vi runt bland gravstenarna med Janne Luthman som ciceron.

Med stor kunskap och inlevelse berättade han om landshövdingar och handelsmän, om präster, lärare och krösusar. Om systrarna Hägg som ömmade om djuren och var med om att starta djurskyddsföreningen på Gotland, och om Malmborg och Blomberg som for till Amerika och deltog i inbördeskriget. Allt mellan himmel och jord med andra ord.

Så för två lärorika kvällar tackar vi Janne, som alltid en outtömlig källa till kunskap!

Gotlands Guideförening på tisdagsfika med biskop Thomas Petersson!


Guideföreningen brukar enligt tradition träffa våra nya gotlandsbiskopar, och nu blev det äntligen dags att möta Thomas Petersson! Vi fick en supertrevlig stund, med fika på en tisdagsförmiddag ( 4 februari) i Helge Andshuset.


Vi delade upp det (inte riktigt jämnfördelat) så att vi drack kaffe och åt kakor medan Thomas berättade för oss om sitt erfarenhetsrika liv. Ett liv som fört honom från Motala till Gotland, via bland annat London, Söderköping, Berlin, Växjö. Han berättade om ett yrke som ena dagen handlar om ungdomar och nästa dag om 92 medeltida kyrkor.


Vi fick veta hur det går till när biskopar väljes och Thomas berättade för oss om SKUT, Svenska Kyrkan i Utlandet. Tack vare 42 utlandsförsamlingar blir vårt eget lilla Visby stift lite större.


Allt trevligt har ett slut, så även denna stund, så efter en del frågor och svar, var det dags att tacka för oss, och låta biskopen gå vidare till nästa arbetsuppgift. Vi fick många kloka ord och tankar med oss hem, och hoppas på minst 15 år till med biskop Thomas i Visby Stift!


Gunilla Lauström, för

Gotlands Guideförening, som alltid i stolt samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.


REPORTAGE 2019

Lilla Karlsö Den 11 maj, for vi till Lilla Karlsö, (Tack Marina för ett gott förslag!) en lugn och stilla dag, sån tur med vädret, tänk om det blåst full storm och regnat, nu var det bara lite dimma. En dimma som gjorde att man kunde få känna sig totalt avskärmad från resten av världen. Ett gäng guideföreningsmedlemmar med matsäck och varma kläder... läs mer >>>


Vårens praktikkurs!

Gotlands Guideförening har under mars och april genomfört en praktikkurs för blivande guider. Indelade i två delgrupper har vi gjort fem Visbyvandringar under stundtals kalla vårkvällar. Dessutom... läs hela referatet här>>24 april -Konsten i Världsarvet

Gotlands Guideförening på konstvandring 24 maj 2019.

23 medlemmar deltog i konstvandring med Berit Ångman Svedjemo från Gotlands Museum. Här fick vi fakta och sammanhang och säkert några nya berättelser till våra turer... läs hela referatet med bilder här>>


Bakom kulisserna på Arkivet

Onsdagen den 6 mars kl. 18.00 var Guideföreningen på ett uppskattat besök hos Arkivcentrum.


Årsmötet 2019

Gotlands Guideförenings årsmöte 9 februari på Villa Manhem samlade 45 medlemmar. Efter mötet bjöds på Sven Norbergs mycket uppskattade föreställning om Johnnys och Ellens berusande kärlek och hemmet Muramaris.

Gunilla Lauström omvaldes som ordförande. Övriga i styrelsen är Lotta Bogaeus, Marina Guldström, Gunnar Bäck, M-L Andersson, P-L Karlsson och S-Å Asklander. Läs mer här>>>

Reportage 2018


26 november lyssnade vi påTorsten Svensson och Lars Bäckman - "Vad är det egentligen som är intressant med våra gotländska kyrkor?" Fantastiskt, vilka kunskaper, vi tackar!10 november - Höstutflykt i lammens spår!

Vi hade en mysig novemberdag, då vi lärde oss om lamm och skinn och ull, samt om hur gödsel blir till drivmedel. Referat här!After Work, den 8 oktober. Vi hade en givande kväll, och många synpunkter och erfarenheter från den gångna säsongen framfördes, stöttes och blöttes. En del hittade vi lösningar på med en gång, andra skickas vidare till behöriga. En sammanställning har skickats ut till medlemmarna.


Galgberget den 14 maj kl. 18.00 träffades vi på Galgberget i strålande sommarväder! Kvällen inleddes med att Sven-Åke Asklander berättade om naturen i området. Därefter var det Per Widerströms tur, att ge oss galgens historia. Tack och lov att det var i solkskenet vi stod där, när vi fick tänka oss människans uppfinningsrikedom när det gäller hemskheter mot varandra.

Som avslutning fick vi en överraskning! Christer Stoltz släppte in oss i civilförsvarets ledningscentral, ett helt vanligt tvåvåningshus byggt i berget, kul!!

En ruskigt ljuvlig kväll med härliga berättare!

Några minnesanteckningar>>>


Vårutflykten var härlig i ett strålande väder!

Reportage från vårutflykten med bilder!>>


detaljprogram vårutflykten>>

golf-fakta>>

om fiske, fiskerännor, Västergarn>>

länkar till kunskap om t ex Båtsmanshållet>>


Stockholmsutflykten, lördagsmorgonen den 27 januari tog drygt 20 medlemmar ur Gotlands Guideförening båten för en tur till huvudstaden. Väl där besökte vi Vikingaliv, det... referat>>>

REPORTAGE 2017

Lördagen den 11:e november hade vi en "Kyrkodag"

då Kathy Gow Sjöblom och Eva Sjöstrand lärde oss

berätta om kyrkor, religion och helgon, både på engelska

och svenska. läs mer här>>


Här kan du läsa om 2017 års höstutflykt>>


Vad gjorde vi på årsmötet? se reportage>>


Kvällsvandring med Wiveka Schwartz - mycket uppskattat! läs mer här>>

REPORTAGE 2016

Läs om vad vi gjorde under året, här>>>


Från höstutflykten, Dan Carlssons information om vikingatiden, läs här:VikingainfoReferat från Gotlandstågets dag 28 augusti 2016 se vidare på denna länk>>!

REPORTAGE 2015

Gå vidare här så får du läsa om det vi gjorde under 2015>>>

------------------------


Och här kan du läsa om 2014!>>>>