Julkalender 2022

Julkalender 2022

Hitta platsen där fotot är taget!

Fotona är tagna av: Mia Larson, Lotta Bogaeus, Marina Guldström, Erik Guldström,  Pelle Karlsson, Annabritta von Schulman

Lucka nr. 1

Var hittar vi denna långa sträng med stenar?


Svar:

Västergarnsvallen


En anläggning av för Gotland (och även i landet som helhet) unikt slag utgör Västergarnsvallen, en cirka 1000 m lång och 20 m bred vall av sten och jord.


Ett tiotal bredare och smalare öppningar finns i vallen.

Det är okänt om dessa är ursprung­liga. Vallen utgörs av en upp till 3 m hög mur av otuktad gråsten utan förband. Muren lutar något inåt och stöds av en sluttande sten- och jordvall.

Anläggningens ålder är inte med säkerhet känd. Ett par d4-dateringår från ett genombrott av vallen gav 1100-tal respektive 1300-tal. Vallens konstruktion (med paralleller i bl a Birka och Hedeby) och valländarnas höjd över havet (2,86 respektive 2,70 m) antyder en datering till vikingatid. Smärre provundersökningar i området innanför vallen har som resultat givit fynd och huskonstruktioner från medeltid.


Hamnen vid Västergarn omnämns första gången i ett dokument från början av 1200-talet (Saxos Historia Danica) och har va­rit i bruk fram i våra dagar, även om den under de senaste århundradena förlorade allt mer av sin betydelse. Bl a fungera­de hamnen som mottagningsstation för post från fastlandet.


Strax norr om Pavikens utlopp i Östersjön (i nutida åkermark) har man påträffat rester av ett medeltida skepp.

Lucka nr. 3

Den här trappan har nog varit med ett tag, var finns den? Jag undrar om det finns någon Hägg i närheten?

Svar:

Gustavsvik, uppe bakom stugorna mot lilla vägen. Ta en promenad och kolla!


Namnet Gustavsvik är tämligen nytt. Tidigare kallades detLilla Snäckgärdshagen. Snäckgärdet är idag viken norr härom, som tidigare kallades Skadrevsviken.


Snäck- i namnet syftar troligen på båttypen snäcka och att viken varit uppdragningsplats för båtar. Hagen tillhörde tidigareSankt Görans hospital, området norr därom tillhördeStora Hästnäs.

1884 inköpte handlaren Gustaf Theodor Hägg området och anlade där en sommarvilla. Fler villor tillkom efterhand i området.

1899 upptäcktes ett gravfält vid viken i samband med röjningsarbeten. 33 gravar undersöktes avOscar Wennersten, även om troligen fler kommit att beröras.

Lucka nr. 2

Vilken vacker pärla! Men var finns den?

Svar:

Pilgrimsleden mellan Roma och Dalhem.

Gudspärlan som finns vid Roma Kungsgård.

Lucka nr. 4

En annorlunda minnessten någonstans… har ni sett den?


Svar:

Först och främst, var finns den? I Lärbro samhälle, ta Kappelshamnsvägen. Sväng snart av till Hangvarsvägen som till exempel går förbi gårdarna Norrvange och Nors. Kör vidare... tills du ser skylten.

 

Tängelgårdastenarna är en grupp om fyra bildstenar från 700-talet som upptäcktes i Lärbro socken på Gotland år 1903 av några lekande pojkar. Stenarna fördes till Historiska museet i Stockholm utan att fyndplatsen undersöktes. Den mest kända av stenarna kallas ofta bara Tängelgårdastenen.


Tängelgårdastenen består av en serie bilder och scener ur fornnordisk mytologi. Googla och läs mer på wikipedia.


Lucka nr. 5

Den här skolplanschen hänger på ett ställe som Pelle besökte, vilket kan det vara? Och från vilken tidsepok är planschen?


Och här kommer Pelles

föredömliga svar:

Den hänger hos ”Dansken”, i kvarteret Blekdammen,där en kan få fantastiska smörrebröd! (Alltså fiket/restaurangen bredvid Ödins i Almedalen)


Tidsepoken - Cirka 1960. Varför? Världens befolkning cirka 3 milliarder. Stöd för det: Europabilden, ja, med Sovjets utbredning och hur Baltikum ser ut. Och - se på Afrika! Fortfarande har Sydafrika kontroll över det som ska bli Namibia. Rhodesia och Botswana är ännu inte funnit sina nya former. Katanga är en del av Kongo, där var det krig och svenska FN-trupper, Dag Hammarskjöld mördades i en nedskjutning av det flygplan han var i.

Problem: Kartproducenten väljer att visa Tyskland som helt, Ostpreussen finns kvar, gränsen Tyskland-Polen är den som gällde på 1930-talet innan Hitlertyskland började sin aggressiva expansion…Kommer från Västtyskland, Hamburg, kan vara en fråga om politik? Ändå anser jag att cirka 1960 är rätt svar, före Kubakris och Berlinkris med murbygge och luftbro.

Det ”kalla kriget”!


Lucka nr. 6

I vilken kyrka hänger detta triumfkrucifix? Här var det julkonsert för inte alls så länge sen…

Svar:

Fröjel kyrka (men det kunde ni säkert alla!)

Lucka nr. 8

Var kan man gå på den här lilla vägen?

Svar:

Gamla järnvägen ovanför hamnen. Mellan Visborgsgatan och Gutebacken  nedanför klippgatan i Visby.

På bilden här nere kan vi se hur det såg ut på järnvägens tid.

Lucka nr. 13

I skogen i Östergarn stod denna fina blomma och vinkade till Pelle och Lena, vad kan den heta?


Svar:

Vit skogslilja, Cephalantera Longifolia, även kallad Svärdsyssla


Lucka nr. 7

Usch vilken läskig bro… var hänger den?


Svar:

Säga vad man vill om Cementa på Gotland, men företaget har fixat en storlagen kanjon. För att inte tala om hängbron över den.


Kanjonen är egentligen en nedsprängd truckväg som förbinder det stora kalkbrottet på Filehajdar med cementfabriken i Slite.


Bron byggdes på 1980-talet som en kompensation till friluftslivet och ingår i Gotland bike park. Den spänner 40 meter över den 15 meter djupa klyftan.


Om du vill ha en kittlande promenad så finns bron strax öster om infarten till Slite golfklubb.

Lucka nr. 16

Kan detta vara en stor modell av Gotlands sigill?
Som så vackert inhägnar något som ser ut som en
stor altan? Var kan vi se alla de här gå på fin rad?


Svar:

Restaurang Trossen, Hamnen

Lucka nr. 14

Koleragravar hittar vi på flera platser. Vilken plats är det här?

Svar:

Koleragraven finns en bit från Lärbro på väg ner mot Asunden i en lugn och fridfull glänta i skogen.

Lucka nr. 9

En mast i en skog, var finns den skogen?

Svar:

Gotska Sandön!

Lucka nr. 12

Här lyser blåelden så vackert, var kan det vara?

Svar:

Vid Hallshuks Kapell

Lucka nr. 15

Oj, vilka sitter här på rad och pratar var någonstans?

Svar:

Tordmulor på Stora Karlsö

Lucka nr. 11

De här raukarna ser nästan ut ha möte. Var står de?

Svar:

Asunden

Lucka nr. 10

Här har vi en gravsten som ligger på Södra Kyrkogården i Visby. Texten, som inte syns, lyder så här:


H.H. … … född 1808, död 1885

”På graven korset ställs till slut till tecken att du kämpat ut.”


Vems namn står på gravstenen?

Svar: C.T. Bruce

Den här stenen har fått en QR-kod, eftersom man idag inte kan se texten. Om man följer den koden får man information om gravstenen:


Christina Therese Isabelle Jeanette Louise föddes 1808 på Gotland. Hon växte upp som en av många döttrar med sina föräldrar i en medelklassmiljö, men Therese kände sig inte som en flicka. Istället uppfattade hon sig själv tidigt som pojke och ville därför klä sig som en sådan. Enligt uppgifter kallades hon för: Lilla fröken herrn och i sin dagbok skrev hon även: Om jag ej får gå med byxor vill jag inte leva. 


När Therese var 16 år gammal gjorde man en läkarundersökning på henne och fann att on var hermafrodit, något som idag kallas intersexuell, mestadels med utvecklade manskönsorgan. Efter detta döpte Thereses pappa om henne till Ferdinand Andreas Edvard Bruce, och därefter började hennes liv som man. Exempelvis mönstrade han och satt i karlbänken i kyrkan. Han familj stod helhjärtat bakom honom.

Lucka nr. 17

En av våra skeppssättningar! Vilken är det?


Svar:

Skeppsättningen i Blå stations skulpturpark
Idé: Uno von Corswant
Utfört av Visby Marktjänst.


Tanken att skapa en skulpturpark i Visby, utanför den gamla tågstationen, kom efter att Marita Enekvist och Uno von Corswant lånat ett hus i Hornbaeck. 


"En ny skeppssättning har dykt upp i Visby och verket är det senaste tillskottet i öns nya skulpturpark – Blå stations skulpturpark.


Uno von Corswants och Marita Enekvists dröm om en egen skulpturpark föddes 1995 i danska staden Hornbaek, där paret bodde mitt emot Rudolph Tegners Museum & Statuepark.


– Vi gick där nästan varje dag och tittade och tänkte. Och i somras hittade jag en virvel med massa järn på ett ställe i stan och tänkte: den där får bli starten på vår skulpturpark här i järnvägsparken i Visby, berättar Uno von Corswant.

– Vi har ju faktiskt tittat tidigare på om vi skulle köpa ett gammalt lok eller så, men det har aldrig blivit av tidigare. Men nu är vi pensionärer och nu har vi tiden, säger Marita Enekvist.


Hittills har tio konstverk tagit plats i Blå stations skulpturpark och ytterligare två skulpturer är på väg inom kort.


– Jag har en liten pärla som är på gång nu i vinter också. Jag ska bygga "ägget" tillsammans med två killar som sköter markanläggningar.Den blir häftig kan jag säga! Sen får vi köra en invigning här i vår med. Vi kanske kan bygga en ny skulptur med alla som är med på invigningen, säger Uno von Corswant." Källa: Sveriges Radio Publicerat onsdag 23 november 2016 kl 13.15


En liten hälsning från en av våra järnvägskunniga: Rätta benämningen på huset är Järnvägsstation!

Endast benämningen tågstation utesluter alla rörelser förutom tåg, till exempel bandisposition, vagnsuttagning, växling och spärrfärd.


Lucka nr. 20

Vilken port i ringmuren är det här?


Svar:

En klurig fråga idag, för sitter den här porten verkligen i ringmuren? I vilket fall, så hittas porten i den lilla vingmuren som går ner mot fängelset i hamnen. Bilden är tagen söderifrån.

Lucka nr. 22

Vad kallas detta hus och var finns det?

Svar:

Långhuset vid Gervide/Sojvide i Sjonhem. En rekonstruktion av ett järnåldershus.

Lucka nr. 18

En vacker vy från en ganska så känd gårdsplan, var
är det?

Svar:

Stora Gåsemora

Lucka nr. 19

Någon som känner igen den här kyrkolokalen?

Svar:

Tomtarnas egen kyrka i Tomtebyn i Hejdeby...

Lucka nr. 21

Här ser vi resterna av en gammal kvarn. Den drevs
med vattenkraft och vattenhjulet var 10 meter stort.
Var är det?


Svar:

Vid Fridhem. ett hundratal meter uppströms från vattenfallet, på andra sidan Majbosvägen, kan man ana en damm. Därifrån leddes vattenströmmen genom en ränna till Nygårds kvarn och det tio meter stora vattenhjul som drev maskineriet. Kvarnen är bara en ruin i dag, men man hittar de imponerande murresterna om man följer den sluttande stig som börjar strax bortom nordvästra hörnet av den gula s.k. Bungalowna på vattenfallets norra sida.


Kanske var det den här ruinen som inspirerade Hugo Hamilton till att måla tavlan med borgruinen med gotiska fönster.

Läs gärna mer på Västerhejde Hembygdsförenings hemsida: www.hembygd.se/vasterhejde

Lucka nr. 23

Vems tvättfat kan det här ha varit?

Svar:

Troligen cisterscienserna i Roma klosters tvättfat, där de tvättade varandras fötter. 

Lucka nr. 24

Vems fina lilla hus var detta?

Svar:

Sandkull-Annas stuga


Stugan ägs sedan 1985 av Väskinde Hembygdsförening, som under åren 1986 och 1987 låtit restaurera den. Stugan är uppförd 1878 (1876)? och var bebodd så sent som 1978. Den kallas Sandkull-Annas stuga efter den person, som senast bebodde den - Anna Johansson. Anna var född 1888 och avled 1980, 92 år gammal. Stugan är uppförd i skiftesverksteknik och reveterad ut- och invändigt. Taket är täckt med stäv, som är större än vanligt takspån och utgör ett mycket ovanligt takmaterial för bostadshus. Skorstenen har en något unik form på grund av ett blixtnedslag omkring sekelskiftet. Då uppstod en förskjutning i huset. Stugan är byggnadsminnesförklarad.