Höstprogrammet 2022!

Spännande föreläsning tisdag 1 november 2022

Gotlandskungen Carl E.Ekman, Gotlands största entreprenör genom tiderna.

Kom och ta del av denna föreläsning om en mycket remarkabel och nyttig utvecklare av det gotländska näringslivet. Bankrörelse, rederiverksamhet, järnvägsutvecklare, gynnare av turismen, tidningsägare. Ja, många är de olika verksamheter Carl E. Ekman kunde sätta på sitt visitkort. Inte konstigt då att han kom att benämnas Gotlandskungen i folkmun. Än idag, 68 år efter sitt frånfälle, betraktas Carl E.Ekman som en av de riktigt betydelsefulla personerna i Gotlandshistoria.

Plats: Gurkans Kvarterslokal, Irisdalsgatan, Visby. Ett fåtal platser med

P-skiva annars Parkster, eller busshållplats Bingebyplan.

Tid: Start 18.30

OSA senast söndag 30 oktober till p_l_karlsson@hotmail.com,

Efter föreläsningen dricker vi kaffe/te med smörgås och umgås!

------------

Besök Ryska Kyrkan med Lars 8/11 eller Kathy 9/11!

Hej!

Jag har förstått att många guider inte har sett Ryska Kyrkan, som finns i källaren under Eden tapas bar på Stora torget. Fastigheten är privatägd och kyrkan är inte öppen för allmänheten. Fornsalen har dock tillstånd att ta dit grupper med vissa restriktioner. Eftersom jag tycker att det känns naturligt att guider vet vad som döljs under markytan på Stora torget, som vi alla passerar, har jag och Lars Kruthof bokat två tillfällen där ni kan få chansen att uppleva miljön.

Lars tar en guidad tur på svenska tisdagen den 8 november och jag, Kathy, en tur på engelska onsdagen den 9 november.

Jag berättar lite mera ingående om handeln mellan Novgorod och Gotland – jag kan kanske förmedla några nya ord som kan vara av nytta i guidningen. Turerna börjar 16.30 och vi träffas utanför Eden. Räkna med ca en timme. Tänk på att det är dammigt och kanske lite kallt. Endast 20 personer får vistas i lokalen, så i första hand är turerna för de, som aldrig har varit där.

Också i första hand är det bra om man väljer den svenska eller den engelska turen, inte båda. Skulle det visa sig att många är intresserade, vare sig man har varit där förr eller inte, eller om man verkligen vill höra turen på båda språken, så försöker vi att dubblera turerna.

Anmäl ditt intresse per mail eller SMS till mig, Kathy. Skriv ungefär så här:

Jag (namn) anmäler mig till Ryska kyrkan - turen på (svenska ALT. engelska). Jag har aldrig varit där tidigare ALT. Jag har sett kyrkan men gör gärna önskerepris. Jag har anmält mig till den (svenska ALT. engelska) turen, men är också intresserad av den andra turen.

Jag gör sedan ett tappert försök att pyssla ihop önskemålen. Det får bli första till kvarn som gäller för den 8 och 9 november. Ange ditt mobilnummer eller email adress.

Anmälan senast den 6 november helst med email, men SMS går bra. Jag kan vara svår att nå per telefon. Hälsningar från Kathy 0705 409 226 kathy.gow.sjoblom@folkbildning.net

---------------

13 november

bjuder Gotlands Körförbund och Domkyrkoförsamlingen in Gotlands Guideförening till Domkyrkans församlingshem för en spännande föreläsning om den gotländska körsångens historia.

Från flera församlingar på Gotland finns tidiga noteringar om att det sjöngs i kör. Faktiskt bland de första i Sverige. Körsångens historia i kyrkan beskriver en spännande berättelse. Här hittar vi kaniker, klerker, djäknar, klockare, korbänkar, gapskullar, päplingar, musikaliska sällskap, siffernotskrift, grymtande grisar och skriande åsnor, folkrörelser, prinsar och prinsessor, vespergudstjänster - bara för att nämna några fenomen.

Om allt detta och lite till kommer Ragnar Håkansson att berätta när han ger glimtar från boken »Vi sjunger aldrig på sista versen -de svenska kyrkokörernas historia«. Du kommer också att kunna köpa boken till specialpris denna kväll.

Tid: 19.00-20.30

Plats: Domkyrkans Församlingshem

Anmälan till: annabritta@vonschulman.se

--------------

24 november - VEM VAR ANNA DUBBE?

Det är rubriken och temat för kvällens föreläsning.

Torsdagen den 24 november  klockan 19.00.

Vi önskar Dig som är medlem i Gotlands Guideförening varmt välkommen

att lyssna till Thomas Sundström, teaterchef på Länsteatern på Gotland.

Platsen är Tjelvarkyrkan, Tjelvarvägen 4 i Visby.

Anmälan till Ann Thulin: ann.thulin@gmail.com

eller till 072 5390349 senast söndag 20 november.

Vi reflekterar och samtalar efteråt till fika. Så vill Du ha kaffe/te med ostsmörgås på rågbröd

så meddelar Du Ann i samband med anmälan. 40 kr blir kostnaden som betalas med swish eller kontant på plats.