2018

Gotlands

Guideförening

Reportage 2018


26 november lyssnade vi påTorsten Svensson och Lars Bäckman - "Vad är det egentligen som är intressant med våra gotländska kyrkor?" Fantastiskt, vilka kunskaper, vi tackar!10 november - Höstutflykt i lammens spår!

Vi hade en mysig novemberdag, då vi lärde oss om lamm och skinn och ull, samt om hur gödsel blir till drivmedel. Referat här!After Work, den 8 oktober. Vi hade en givande kväll, och många synpunkter och erfarenheter från den gångna säsongen framfördes, stöttes och blöttes. En del hittade vi lösningar på med en gång, andra skickas vidare till behöriga. En sammanställning har skickats ut till medlemmarna.


Galgberget den 14 maj kl. 18.00 träffades vi på Galgberget i strålande sommarväder! Kvällen inleddes med att Sven-Åke Asklander berättade om naturen i området. Därefter var det Per Widerströms tur, att ge oss galgens historia. Tack och lov att det var i solkskenet vi stod där, när vi fick tänka oss människans uppfinningsrikedom när det gäller hemskheter mot varandra.

Som avslutning fick vi en överraskning! Christer Stoltz släppte in oss i civilförsvarets ledningscentral, ett helt vanligt tvåvåningshus byggt i berget, kul!!

En ruskigt ljuvlig kväll med härliga berättare!

Några minnesanteckningar>>>


Vårutflykten var härlig i ett strålande väder!

Reportage från vårutflykten med bilder!>>


detaljprogram vårutflykten>>

golf-fakta>>

om fiske, fiskerännor, Västergarn>>

länkar till kunskap om t ex Båtsmanshållet>>


Stockholmsutflykt


Lördagsmorgonen den 27 januari tog drygt 20 medlemmar ur Gotlands Guideförening båten för en tur till huvudstaden. Väl där besökte vi Vikingaliv, det nya museet ute på djurgården (granne med spritmuseet), som i första hand fokuserar på ”vanliga” vikingatida människor, alltså de som stannade hemma och tog hand om gård och familj. På Vikingaliv har de också valt att inte samla på vikingatida artefakter eller ben, de har endast några få föremål att visa upp. Istället vill de berätta hur folk levde, åt, arbetade och roade sig. Vår duktiga guide Emma visade runt oss och berättade om Leifur, DNA-vikingen från Sigtuna, samt om hjälmarna utan horn. De har en replika av en vikingahjälm från Norge där. Istället för horn fanns där en liten pigg på mitten av huvudet. Var den till för att peta tänderna? Attackerade de fiender med huvudet före? Eller var det helt enkelt där de kunde sätta fast en fana, eller liknande, för att visa tillhörighet? Vem vet. Vi tackade Emma och bjöd henne till Gotland för ett besök på Fornsalen.


Så tog vi lilla tåget (fortfarande på museet) och åkte runt på nedervåningen genom "Ragnfrids saga". Ragnfrid var en troligen stark och mäktig kvinna, vars gård låg vid Valletuna. I den här sagan sägs det att Ragnfrid och dottern Sigrid skickade mannen på vikingafärd för att skaffa silver. Annars var de tvungna att gifta bort unga dottern med någon äldre rik hövding. Mannen for iväg med ett gäng andra vikingar, och man fick se hur de stred och rövade silver, blev bestulna, åkte vidare, stred och slutligen kom hem igen, med nytt silver.


Efter god lunch på restaurang Glöd tog vi oss vidare mot Hallwylska Museet. I detta storslagna palats strosade vi runt bland gobelänger och marmorbadrum, bland vapen- och porslinssamlingar, men vi var där främst för att beskåda utställningen ”Bergman på modet”. Där visas kostymer som anknyter till Ingmar Bergmans filmer, bland annat de dräkter skapade av Marik Vos åt Fanny och Alexander. Vi kunde också se Oscarsstatyetten som Marik vann 1984, för bästa kostymerna till just Fanny och Alexander. Och som alla vet levde denna fantastiska Oscars-vinnar-kvinna på storsudret och är även där begravd.


Så, efter en trevlig dag med historia, kultur och vackra kläder, tog vi åter Nynäsbussen, för återfärd mot hemön!     

Gunilla Lauström / Foto (stora längst upp): Sven-Åke Asklander

 

 


 


Copyright © All Rights Reserved