HÖSTPROGRAMMET 2018>>

-----------------

VÅRPROGRAMMET 2018

Nytt år – nya planer!

Vi i styrelsen vill passa på att tacka för många bra förslag vi får in från alla medlemmar!

Alla förslag på utflykter, föreläsningar mm tas tacksamt om hand, ibland blir det något

av med en gång, ibland sparar vi för framtiden.

Här nedan följer då lite smått och gott vi

planerat inför våren 2018.

Mycket välkomna!

Studiebesök på ”Vikingaliv”

Vikingaliv startade i april i år, som Sveriges första museum helt tillägnat Vikingatiden. På 2000 kvadratmeter i Wasahamnen mellan Vasamuseet och Gröna Lund ryms nu en dramatiserad berättelse om Vikingatiden.

Lördagen den 27 januari tar vi morgonfärjan från Visby och åker

till Nynäshamn för vidare befordran med buss till Stockholm.

Från Centralen direkt till Djurgårdsvägen 48.

Vi är på plats på museet ca 12.30, då vi blir bjudna på en visning av utställningen. Därefter blir det ”Ragnfrids saga”, en vikingafärd från Frösala gård, i Uppland, till Kiev och Miklagård.

14.00 blir det lunch, på Vikingalivs egen restaurang Glöd. Lunchpris 175 kr.

Efter lunchen tar vi oss till Hallwylska palatset och utställningen ”Bergman på modet”.

Utställningen presenterar ett urval kostymer som knyter an till Bergmans filmer . Bland annat från ”Fanny och Alexander”. Kostymer som gav Marik Vos en Oscar 1984.

Utställningen visar också på kvinnornas centrala roller i Ingmar Bergmans rika filmproduktion – den s k ”Bergmankvinnan”. I hans filmer är det oftast kvinnorna som står för färgen medan männen utgör en mörk fond som får kvinnorna att lysa, inte bara bildligt.

Guideföreningen bjuder på inträdet till båda museerna.

Deltagarna betalar själva båt- och bussresor, samt lunch.

Då vi tror att inte alla deltagare åker direkt hem med båten på lördagskvällen, har vi beslutat att alla får boka sin egen båtresa.

Färjan avgår kl. 07.15 på lördagsmorgonen.

Båtbussen tillbaka går från centralen kl. 18.20.

Hemma i Visby kl. 23.20.

Anmälan till gunilla_laustrom@hotmail.com eller

0760-83 56 31 senast 17 januari. (gärna tidigare)

Kallelse till Årsmöte

Lördagen 17 februari håller vi årsmöte i Gotlands Guideförening. I år är vi inbjudna att vara i försvarsmaktens temporära lokaler (”Barshage”) på Tofta skjutfält.

Från Visby/Toftarondellen ligger det 7 km söderut, på höger sida, mittemot Suderbys herrgård.

09.00 Samling för årsmötesförhandlingar.

11.00 Major Per Wallin, stabschef vid 18. stridsgruppen, berättar om Försvarsmakten med det nyinrättade regementet, stridsgruppens verksamhet och övningar på Gotland.

12.00 Lunch, vi bjuder på smörgåstårta.

På plats kommer att finnas: verksamhetsberättelse, dagordning, resultat- och balansrapporter.

Anmälan senast 10 februari till: lottabogaeus@yahoo.se

eller 070-75 60 179.

Varmt välkomna!

Mer information>>

Wiveka Schwartz

"Kyrka, helgon och attribut"

Medlemmarna i Gotlands Guideförening inbjuds härmed till samtal och föreläsning med och av Wiveka Schwartz.

Tid: Torsdag 8 mars 2018, klockan 19.00.

Plats: Hemma hos Wiveka, Birgers Gränd 7.

Anmälan: Till Sven-Åke Asklander, telefon 073-613 65 00 eller e-post svenasklander@hotmail.com senast fredag 2 mars klockan 12.00.

Wiveka bjuder på kaffe/te och smörgås. OBS! Begränsat deltagarantal - Först till kvarn!

Välkomna med anmälan!

Vårutflykt

Lördagen 21 april hälsas Guideföreningens medlemmar välkomna till årets vårutflykt med fiske, Västergarn och Rone i centrum!

Bussen avgår från Österport kl. 09.00 och är tillbaka kl. 16.00.

Dagen kommer att handla om fiske, båtar och fiskelägen. Några av våra berättare är Per Jobs (fisketurism), Lennart Magnusson (Treibatn) och Patrick Johansson (Swe-Dan Seafood AB).

Vi startar i väster, kör mot öster, för att avsluta i väster igen, innan vi far till stan.

Lunchbuffé kl. 12.50, på Änggårde Saloon. 120 kr till bankgiro: 718-0748

eller Swish: 123-589 04 96.

Ta med fikakorgen till klucku tei-kaffit! (förmiddagsfikat)

Och naturligtvis kläder efter väder!

Anmälan senast 14 april till: gunnar.bergfasth@gmail.com

eller 070-58 70 600

Välkomna!

Bergman - den 23 april på Kupan, Röda Korset, Norra Hansegatan kl. 18.30.

Kerstin Kalström från Kalbjerga, Fårö kommer och berättar för oss om Ingmar

Bergman!

Galgberget den 14 maj kl. 18.00 träffas vi på Galgberget, en av Gotlands fantastiska arkeologer, Per Widerström, berättar för oss om död och elände där. Vi hoppas på en ruskigt spännande vacker majkväll, då vi kan njuta av vår egen medhavda picknick-korg för de

som så önskar!

HLR- 19 april kl. 18-21, 2 maj kl. 09.00 - 12.00, 12 maj kl. 09.00-12.00.

Språkkurserna

Startar i januari, den engelska på måndagen den 22:a, den tyska på söndagen den 21:a.

Tyskagruppen är avslutad, men engelskagruppen har fortfarande ett par stadsvandringar kvar!

”After Work”

Vi har nu haft två träffar, i november 2017 och mars 2018, jättetrevligt!

Vi återkommer om och när det blir en ny!

MEDLEMSAVGIFTEN ÄR 150 per år.

FÖRENINGENS BANKGIRO ÄR 718-0748, kom ihåg skriv ert namn när ni betalar.

SWISH: 123-589 04 96

Allt sker som alltid i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.